KantoorRecensie.nl

Veel moderne bedrijven hechten waarde aan duurzaamheid. Zo speelt duurzaamheid een grote rol bij productieprocessen en ook in de logistiek. Er zijn echter nog veel meer maatregelen die een onderneming kan nemen om duurzamer te werken. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om onboardingsprocessen duurzamer te maken. Wij leggen je graag uit welke bedrijven maatregelen kunnen nemen om hun onboarding duurzamer te maken.

Het digitaliseren van onboardingsprocessen

Met HR software is het mogelijk om onboardingsprocessen te digitaliseren. Zo wordt het bijvoorbeeld makkelijker om videogesprekken in te plannen, waardoor er minder gereisd hoeft te worden. En dat zorgt er natuurlijk weer voor dat het bedrijf verantwoordelijk is voor minder uitstoot. Daarnaast is het ook mogelijk om meer digitale documenten en formulieren te gebruiken. Hoe minder papier een organisatie gebruikt, hoe beter dit over het algemeen voor het milieu is.

Kies zoveel mogelijk voor duurzame producten

Bij onboarding nieuwe medewerkers, is het soms onvermijdelijk dat je nieuwe producten moet aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan kantoorbenodigdheden. In dit geval is het verstandig om ook bij het inkopen van deze materialen aandacht aan duurzaamheid te besteden. Er zijn veel fabrikanten die met duurzame materialen werken en aandacht besteden aan een duurzaam productieproces. Door je producten hier af te nemen, wordt jouw organisatie ook duurzamer.

Probeer om flexwerken te stimuleren

Flexwerken is populair binnen veel moderne organisaties. Veel medewerkers vinden dit prettig, omdat het voor de nodige afwisseling zorgt. Flexwerken brengt echter ook voordelen met zich mee voor het milieu. Als personeel regelmatig thuiswerkt, is er minder woon-werkverkeer vereist. Daardoor komt er ook minder uitstoot vrij. Maar ook andere vormen van flexwerken, zoals gedeelde werkplekken, kunnen een positief effect op het milieu hebben.

Leid personeel duurzaam op

Nieuw personeel moet uiteraard ook opgeleid worden. Zelfs als nieuwe personeelsleden over de benodigde diploma’s beschikken, moeten zij nog ingewerkt worden. Iedere organisatie werkt namelijk weer anders. Het opleiden en inwerken van personeel kan deels digitaal. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van digitale hulpmiddelen en trainingsprogramma’s. Zo neemt de noodzaak voor papier af en hoeft men bijvoorbeeld niet naar fysieke trainingslocaties af te reizen.

Blijf evalueren om processen te verbeteren

Om processen efficiënter en duurzamer te maken, is het belangrijk om te blijven evalueren. Een goede HR-tool kan je helpen om onboardingsprocessen te evalueren en te verbeteren. Natuurlijk hoef je het hele onboardingsproces niet in één keer om te gooien, dit kan ook beetje bij beetje.